Artikel 1 : naam
De vereniging wordt opgericht als een entiteit met rechtspersoonlijkheid, meer in het bijzonder als een vereniging zonder winstoogmerk en draagt de naam “De Pacificatielezingen”.
Artikel 2 : zetel
De zetel van de vereniging is gevestigd in het gerechtelijk arrondissement Gent en is gelegen aan de Kasteellaan 72 te 9000 Gent. Binnen dit gerechtelijk arrondissement wordt de plaats van vestiging bepaald of gewijzigd door de raad van bestuur.
Artikel 3 : doel
De vereniging heeft tot doel lezingen te organiseren die “De Pacificatielezingen” worden genoemd en dit geregeld omstreeks de verjaardag van de Pacificatie van Gent (08 november) waarbij, in hoofdzaak door het uitnodigen van een gastredenaar, facetten van de Nederlandse cultuurgemeenschap worden belicht om aldus de integratie van Vlaanderen, Nederland en de Franse Nederlanden te bevorderen in een Europees perspectief.
De vereniging kan in het kader van het genoemde doel publicaties verzorgen en verspreiden en tevens in binnen- of buitenland allerhande culturele manifestaties organiseren, zoals concerten, tentoonstellingen, recepties, vriendenmaaltijden, enz.
Daarnaast kan de vereniging alle activiteiten ontplooien die direct of indirect bijdragen tot de verwezenlijking van voormelde doelstellingen, met inbegrip van bijkomstige commerciële en winstgevende activiteiten binnen de grenzen van wat wettelijk is toegelaten en waarvan de opbrengsten te allen tijde volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van de doelstellingen.
Artikel 4 : Duur
De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur. Zij kan te allen tijde worden ontbonden door een besluit van de algemene vergadering, volgens de modaliteiten bepaald in artikel 20 van deze statuten.
LEDEN
Artikel 5 : lidmaatschap
Het aantal werkende leden mag niet minder dan drie bedragen.
Om werkend lid te worden moet men voorgedragen worden door ten minste twee werkende leden die de kandidaat schriftelijk dienen aan te brengen bij de voorzitter van de raad van bestuur. De raad van bestuur, die de voordrager(s) ter zake kan horen, brengt dit punt op de agenda van de eerstvolgende algemene vergadering.
Ieder werkend lid is jaarlijks gehouden tot betaling van een bijdrage van ten hoogste 125,00 euro. De raad van bestuur zal ieder jaar het verschuldigde bedrag en de uiterlijke datum van betaling bepalen.
Er zijn ook toegetreden leden, steunende leden en beschermende leden. De raad van bestuur beslist autonoom over de modaliteiten van hun lidmaatschap.
Artikel 6 : ontslag
Elk lid kan te allen tijde, mits hij een maand vooraf ervan kennis geeft door een aangetekende brief aan de voorzitter van de raad van bestuur, uit de vereniging treden. Het ontslag gaat in één maand na de kennisgeving ervan.
Tot uitsluiting van een lid kan alleen door de algemene vergadering worden besloten met een twee derdemeerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen en nadat het lid is gehoord of behoorlijk opgeroepen. Opgave van reden is niet vereist.
Een lidmaatschap neemt van rechtswege een einde ingeval het lid overlijdt, onbekwaam wordt verklaard of onder een bewindvoerder wordt gesteld.
Artikel 7 : rechten
Geen enkel lid kan enige aanspraak laten gelden of uitoefenen op de activa van de vereniging op grond van de enkele hoedanigheid van lid, en kan derhalve ook nooit teruggave van aanbrengsten of van andere prestaties vorderen.
Deze uitsluiting van rechten op de activa geldt te allen tijde: tijdens het lidmaatschap, bij beëindiging van het lidmaatschap om wat voor reden dan ook, bij ontbinding van de vereniging, enz.
RAAD VAN BESTUUR
Artikel 8 : samenstelling
De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur van ten minste drie personen die allen werkend lid van de vereniging moeten zijn. Indien de vereni-ging slechts drie leden telt, wordt zij bestuurd door twee bestuurders.
Zij worden benoemd – en hun mandaat kan te allen tijde worden herroepen – door de algemene vergadering.
Hun mandaat duurt drie jaar en ze zijn herkiesbaar.
Ieder lid van de raad van bestuur kan zelf te allen tijde ontslag nemen als be-stuurder door kennisgeving aan de voorzitter van de raad van bestuur bij aangetekende brief. Het mandaat van bestuurder eindigt bovendien door overlijden, afzetting en door verlies van het lidmaatschap van de vereniging. Elke bestuurder aangeduid om een tussentijds opengevallen functie uit te oefenen, is slechts voor de overblijvende duur van dit mandaat benoemd.
De bestuurders worden niet bezoldigd. Zij gaan door de verbintenissen van de vereniging geen persoonlijke verplichtingen aan.
De raad van bestuur kiest onder zijn leden een voorzitter, een secretaris, een penningmeester en, zo nodig, een ondervoorzitter.
Artikel 9 : bevoegdheden en vertegenwoordiging
De raad van bestuur leidt de zaken van de vereniging en vertegenwoordigt deze bij elke gerechtelijke en buitengerechtelijke handeling.
De raad van bestuur beschikt over de meest uitgebreide bevoegdheid om al de daden van bestuur en van beschikking te stellen die de vereniging aanbelangen, voor zover zij niet door de wet of door de statuten uitdrukkelijk aan de algemene vergadering worden voorbehouden.
Hij kan onder meer alle bank- of postrekeningen openen en vereffenen; alle toelagen, schenkingen en legaten aanvaarden of verwerpen; alle contracten of leningen aangaan, van alle rechten en rechtsvorderingen afstand doen; als eiser en verweerder optreden in rechte.
De raad van bestuur kan op zijn verantwoordelijkheid zijn bevoegdheid voor bepaalde handelingen en taken overdragen aan één of meer van de bestuur-ders en/of aan één of meer werkende leden van de vereniging.
Voor rechtshandelingen die buiten het dagelijks bestuur en de bijzondere opdrachten vallen is de vereniging gebonden door de handtekening van één bestuurder, behoudens zo de waarde ervan 1.250 euro te boven gaat, in welk geval de handtekening van twee bestuurders is vereist.
Artikel 10 : dagelijks bestuur
De raad van bestuur belast één of meer van zijn leden met het dagelijks bestuur. Ieder van deze afgevaardigd bestuurders verzorgt de lopende zaken en de dagelijkse briefwisseling, tekent namens de vereniging alle kwitanties en ontvangstbewijzen ten aanzien van vervoerinstanties, post, bank, spaarkas, enz., en kan m.b.t. die taken van dagelijks bestuur alleen handelen, ongeacht de waarde.
De dagelijks bestuurders zijn te allen tijde afzetbaar door de raad van bestuur. De dagelijks bestuurders kunnen ook zelf alsdusdanig ontslag nemen door kennisgeving aan de voorzitter van de raad van bestuur bij aangetekende brief.
Artikel 11 : vergaderingen, beraadslaging en beslissing
De raad van bestuur vergadert op bijeenroeping van de voorzitter of van twee bestuurders. De bijeenroeping geschiedt bij gewone brief, per post of electronisch verstuurd ten minste acht dagen voor de vergadering. In de oproepings-brief wordt de agenda vermeld.
De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter en bij diens afwezigheid door de ondervoorzitter of anders door de oudste van de aanwezige bestuurders.
De besluiten worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders, mits ten minste de helft van de bestuurders aanwezig is. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter of diegene die de voorzitter vervangt doorslaggevend.
In geval op de eerste vergadering minder dan de helft van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd zijn, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen die geldig kan beraadslagen en besluiten, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders.
De beraadslagingen van de raad van bestuur worden vastgelegd in notulen, die worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris van de vergadering. Zij krijgen een volgnummer en worden opgenomen in een daartoe bestemde order, bewaard op de zetel van de vereniging, en die ter inzage is van de werkende leden. Uittreksels en afschriften worden ondertekend door twee bestuurders.
Artikel 12 : aansprakelijkheid
De bestuurders zijn niet persoonlijk gebonden door de verbintenissen van de vereniging. Hun verantwoordelijkheid beperkt zich tot de uitoefening van het ontvangen mandaat.
ALGEMENE VERGADERING
Artikel 13 : samenstelling
De algemene vergadering bestaat uit al de werkende leden. Haar besluiten verbinden alle leden.
Artikel 14 : bevoegdheden
Behoren uitsluitend tot de bevoegdheid van de algemene vergadering:
a. het wijzigen van de statuten;
b. het goedkeuren en wijzigen van een inwendig reglement;
c. het benoemen en afzetten van bestuurders;
d. zo nodig, het benoemen en afzetten van de commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging;
e. het goedkeuren van de rekeningen en begrotingen en het verlenen van kwijting aan de bestuurders en, in voorkomend geval, aan de commissarissen;
f. het aanvaarden van werkende leden;
g. het uitsluiten van een lid;
h. het bepalen van de frequentie van de pacificatielezingen en andere manifes-taties;
i. het bepalen van de plaats van de manifestaties;
j. het aanduiden van de kandidaat-sprekers in een rangorde van voorkeur;
k. het vrijwillig ontbinden van de vereniging;
l. het benoemen van vereffenaars(s) en het bepalen van de bestemming van het netto-actief na de ontbinding;
m. het omzetten van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk.
De algemene vergadering kan haar bevoegdheid aan de raad van bestuur overdragen, behoudens wat betreft het wijzigen van de statuten, het benoemen en afzetten van bestuurders, het benoemen en afzetten van commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging, het goedkeuren van de rekeningen en begrotingen, het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de commissarissen, het uitsluiten van een lid, de vrijwillige ontbinding van de vereniging en het omzet-ten van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk.
Artikel 15 : vergaderingen
De algemene vergadering wordt bijeengeroepen door de raad van bestuur telkens als het doel of het belang van de vereniging het vereist.
Zij moet ten minste één maal per jaar worden bijeengeroepen voor het goedkeuren van de rekeningen en begrotingen en van het beleid van de bestuurders en, in voorkomend geval, de commissarissen, in de loop van de eerste helft van het kalenderjaar.
De bestuurders zijn bovendien verplicht de algemene vergadering bijeen te roepen telkens ten minste één vijfde van de werkende leden erom verzoeken en wel binnen een maand na het indienen van het verzoek bij de voorzitter van de raad.
Artikel 16 : beraadslaging
Alle werkende leden worden door de voorzitter van de raad van bestuur tot de algemene vergadering opgeroepen bij gewone brief, per post verstuurd tien dagen voor de dag van de vergadering, met vermelding van de datum, de plaats, het aanvangsuur en de agenda van de vergadering. De agenda wordt vastge-steld door de raad van bestuur. Elk punt, aangebracht door ten minste één/vijfde van de werkende leden, wordt op de agenda gebracht.
De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur en bij diens afwezigheid door de ondervoorzitter of anders door de oudste van de aanwezige bestuurders. De voorzitter duidt zijn secretaris aan en twee stemopnemers.
Alle werkende leden hebben elk één stem. Zij kunnen zich op de vergadering bij schriftelijke volmacht laten vertegenwoordigen door een ander werkend lid, dat niet meer dan 5 volmachten mag houden.
Artikel 17 : quorum en stemming
Over het wijzigen van de statuten, het ontbinden van de vereniging of het om-zetten van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk, kan slechts worden beraadslaagd en beslist in een vergadering die voldoet aan een quorum van een twee derdemeerderheid van de werkende leden dat aanwezig of vertegenwoordigd is. In geval op de eerste vergadering minder dan een twee derdemeerderheid van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen die geldig kan beraadslagen en besluiten alsook de wijzigingen aannemen met de meerderheden hierna bepaald, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering mag niet binnen 15 dagen volgende op de eerste vergadering worden gehouden. De beslissing wordt geacht aanvaard te zijn indien ze wordt goedgekeurd door een twee derdemeerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden. Enkel wanneer de statutenwijziging betrekking heeft op het doel of de doeleinden waarvoor de vereniging is opgericht of wanneer de beslissing betrekking heeft op de ontbinding of omzetting van de vereniging, is er een meerderheid vereist van vier vijfden van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden.
Voor alle overige bevoegdheidspunten zal de algemene vergadering beslissen bij gewone meerderheid van stemmen zonder dat voor de aanwezigheid een quorum is vereist.
Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.
Artikel 18 : notulen
De beraadslagingen van de algemene vergadering worden vastgelegd in notulen, die worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris van de vergadering. Ze krijgen een volgnummer en worden opgenomen in een daartoe bestemde ordner die op de zetel van de vereniging wordt bewaard.
Afschriften en uittreksels worden ondertekend door twee bestuurders.
De derden die van een belang doen blijken en de leden hebben het recht om op hun kosten en ter plaatse, inzage en/of afschrift van de notulen te vragen.
REKENINGEN EN BERGOTING
Artikel 19 : rekeningen en begroting
Het boekjaar van de vereniging loopt van 01 januari tot 31 december.
Aan het einde van elk boekjaar worden door de raad van bestuur de rekeningen van het verlopen jaar afgesloten, de inventaris en de balans alsmede de begroting voor het volgend jaar opgemaakt. Ze worden op de statutaire jaarvergadering aan de goedkeuring van de algemene vergadering onderworpen, die kwijting verleent aan de bestuurders en, in voorkomend geval, aan de commissaris-sen.
De jaarrekening wordt neergelegd in het dossier op de griffie van de rechtbank van koophandel, dit uiterlijk 6 maanden na afsluitingsdatum van het boekjaar.
ONTBINDING EN VEREFFENING
Artikel 20 : ontbinding
De vereniging wordt niet ontbonden door het overlijden of uittreden van een lid, zelfs indien het aantal leden hierdoor minder dan drie bedraagt.
In geval van vrijwillige ontbinding, waaromtrent wordt beslist overeenkomstig het bepaalde in de artikelen 16 en 17 van deze statuten, worden door de alge-mene vergadering en bij gebreke daaraan of bij stilzwijgen daaromtrent door de rechtbank, een of meer vereffenaars benoemd, hun bevoegdheid bepaald en de wijze van vereffening van de schulden en van de tegeldemaking van de goederen vastgesteld.
Artikel 21 : vereffening
Ingeval van ontbinding zal, na aanzuivering van het passief, de bestemming van de goederen worden bepaald door de algemene vergadering.
In geval van gerechtelijke ontbinding zal met hetzelfde doel door de vereffenaars een algemene vergadering worden bijeengeroepen.
ALGEMENE BEPALINGEN
Artikel 22
Voor alles wat door deze statuten niet is geregeld is de wet van 27 juni 1921 betrefende de verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002, 16 januari 2003 en 22 december 2003, van toepassing.